in ,

Jaga Muka Je.. Telekung Pun Kena Jaga Tau!

Sumber gambar: www.naelofar.com

via GIPHY

Eee! Kotornyaaa.. kenapa dekat telekung tu penuh tahi lalat?!

Sumber gambar: karipapsayur

Ramai ingat bila solat, diri kena dalam keadaan bersih tapi pernah tak kita terfikir telekung kita bersih tak? Kalau pakai telekung awam pun kena jaga, ini kan pula personal! Cuba check bila last #Lunagirls basuh telekung? Jeng jeng jeng.. LUNARIA ada beberapa cara untuk pastikan telekung korang sentiasa dalam keadaan bersih!

SELALU GANTUNG

Sumber gambar: Mingguan Wanita

After ambil wudhuk, muka mesti akan basah dengan air wudhuk.. lepas tu selamba kita terus pakai telekung tu tanpa rasa serba salah. Untuk make sure tahi lalat tak ‘lepak’ dekat telekung, korang kena gantung every time selesai solat. Bila dah gantung, telekung akan cepat kering dan jadi lebih bersih.

JANGAN BASUH GUNA WASHING MACHINE

via GIPHY

OMG! Bra dengan panties pun korang campak dalam washing machine, takkan telekung pun nak mesin juga basuh? Hehe! Kalau nak maintain kelembutan kain telekung tu, korang kena rendam dan basuh guna tangan. Haip! Jangan peluntur tau.. sebab ia akan buat kain telekung korang jadi nipis dan cepat rosak.

BASUH DUA KALI SEMINGGU

Sumber gambar: mingguanwanita.my

Kalau baju kita basuh hari-hari lepas dah pakai seharian, telekung pun kena basuh hari-hari juga ke? Haaa, actually kita kena selalu basuh telekung at lease 2 kali seminggu untuk maintain bau wangi dan kebersihan tu sendiri. Jangan tunggu period baru nak basuh sebab by that time mesti dah berbau kepam! Busukkkk!

JANGAN DIRECT JEMUR BAWAH MATAHARI

via GIPHY

Dah basuh, bau pun harum semerbak… Tapi jangan terus jemur dekat ampaian waktu matahari tengah panas tau. Takut nanti warna telekung akan luntur dengan cepat. Cari port jemur yang tak kena matahari sangat. Maybe dekat porch kereta ayah tu pun boleh jemur juga!

On tak on tips LUNARIA harini? Hehe! Jadi lepas ni boleh la #Lunagirls share tips penjagaan telekung dengan kawan-kawan , kakak, mak, jiran sebelah dan makcik bawang! Ops! Hihi! Selamat mencuba!

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Korang Salah Seorang Penagih Gula Kalau…

Makan Sayur, Buang Air Lebih Lancar!