in ,

Ini Korang Kena Buat Kalau Sakit Di Sekolah!

Sumber gambar:

Sumber gambar: https://blog.cengage.com/tips-for-students-how-to-overcome-the-biggest-barriers-to-student-success/

via GIPHY

Benda yang paling kita nak elakkan ialah jatuh sakit waktu di sekolah. #Lunagirls pernah alami situasi ini? Just imagine tengah belajar dekat kelas tiba-tiba rasa sakit kepala pula. Terasa serba salah pula kita menyusahkan orang lain nak angkat bawa ke bilik sakit dan cari ubat untuk kita. Harini Ainaa ada beberapa tips apa korang kena buat kalau rasa tak sihat waktu di sekolah. Caranya ialah..

BAGITAHU KAWAN-KAWAN

via GIPHY

Kalau dah rasa tak tahan sakit, cepat-cepat bagitahu kawan sebelah dan minta tolong dia inform dekat cikgu bertugas pada minggu tersebut. Kita kena bagitahu cikgu sebab kalau ada apa-apa terjadi, cikgu dah aware tentang kesihatan kita. Jangan risau sebab kawan mesti akan tolong bila tengok keadaan korang yang tengah sakit okay.

BEREHAT

Sumber gambar: Amino Apps

Bila cikgu dah bawa ke bilik rehat, korang memang kena rehat dan jangan buat benda lain. Tidur sekejap untuk kurangkan rasa sakit tapi kalau still rasa tak selesa, kena bagitahu cikgu terus tau.. Takut jika korang perlukan rawatan segera.

CALL PARENTS

Sumber gambar: University of California

Minta guru bertugas untuk call parents dan tanya untuk ambil korang dekat sekolah dan bawa balik atau bawa korang ke klinik. Parents kena tahu kalau korang jatuh sakit dekat sekolah lebih-lebih lagi kalau korang tiba-tiba pengsan tanpa sebab. Memang mereka akan risau bila dengar korang jatuh sakit, tapi apa pun mereka tetap kena tahu untuk keselamatan kita!

SEDIAKAN UBAT

Sumber gambar:TimesLIVE

Let say sebelum ke sekolah korang dah rasa tak sedap badan, make sure bawa ubat siap-siap yang korang rasa perlu nanti contohnya ubat sakit kepala atau minyak angin yang sesuai. At least nanti bila berehat dekat bilik sakit, korang dah ada ubat sendiri.

Girls, korang kena selalu jaga kesihatan lebih-lebih lagi kalau berada di sekolah. Kalau boleh kita  memang tak nak menyusahkan sesiapa kalau sakit dekat sekolah, tapi kalau keadaan dah teruk by that time korang masih kena inform dekat sesiapa sebelum keadaan jadi lebih teruk okay? Get well soon!

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Boleh Ke Share Rahsia Dengan Siblings??👫 👭

Perangai ‘Fake’ Kita Mungkin Perangai Sebenar?