in ,

Ini Caranya Kalau Nak Jadi YouTuber!

Sumber gambar: idseducation.com

Hye girls! Yay, minggu depan cuti untuk few days lagi! So apa aktiviti korang duduk rumah? Ada antara #Lunagirls nak jadi YouTuber? Tapi tak tahu macam mana nak mula? Lepas tu nak share atau cerita apa pulak video nanti? Don’t worry #Lunagirls, LUNARIA sedia kongsikan beberapa tips untuk korang!

SIGN IN AKAUN YOUTUBE

via GIPHY

 Langkah pertama, #Lunagirls create new YouTube account! Haa, step ni penting tau, kalau tak ada account macam mana nak upload video kan? Hihi! Korang hanya perlu Google, pergi homepage YouTube tekan button sign in dan masukkan email je! Eh tapi sebelum tu, pastikan korang dapatkan kebenaran parents dulu okay?

FIKIR TOPIK VIDEO

via GIPHY

Langkah seterusnya ni agak mencabar sikit.. #Lunagirls kena fikirkan jenis video yang korang nak buat!  Kebanyakkan YouTuber di Malaysia, bermula dengan membuat video tutorial, product review atau untuk korang yang ada suara sedap boleh cuba rekod video cover lagu artis yang tengah trending! Mana tahu ada rezeki ada orang offer jadi artis nanti! Hehe!

HANYA KLIK REKOD!

via GIPHY

Haa bila #Lunagirls dah dapat topik dan ready untuk buat video, langkah seterusnya ialah rekod video! Pada mula memang akan rasa kekok tapi lama-lama mesti dah tak ada masalah! Practice makes perfect girls! Hihi! Haa kalau tak ada kamera yang canggih pun takpe, guna phone pun boleh jugak okay!

EDIT & UPLOAD!

via GIPHY

Step yang terakhir ialah editing! Kalau #Lunargirls tak pro bab editing ni, jangan risau!  Korang hanya perlu edit sikit-sikit, tambah background music dan gambar comel-comel sikit dan siap! Hehe! Tak apa kalau video korang simple, asalkan video #Lunagirls boleh difahami oleh viewer! Bila dah berpuas hati dengan video tu, terus upload and share dekat media social untuk dapat like and subscribe okay?

LUNARIA bagi thumbs up dekat #Lunagirls yang cuba jadi YouTuber! Dengan cara ni korang akan lebih kreatif dan dapat serlahkan bakat terpadam! So, jangan malu untuk cuba benda baru okay #Lunagirls? Be confident and good luck girls!

What do you think?

5 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Apps Paling IN 2018, Korang Ada Tak?

Kejayaan Victoria Institution!