in , ,

HELP! Apa Nak Buat BFF Di Serang Asma?!

Sumber gambar: YouTube GSEnergy

Fuhh! Situasi macam ni tak terduga tau! Lebih lagi kalau kawan kita terkena serangan asma dekat sekolah! Paniknya! Nak minta tolong siapa? Apa nak buat? Untuk #Lunagirls yang ada kawan macam ni, sangat penting untuk korang tahu apa nak buat! Masih keliru? Don’t worry girls, korang boleh jadikan artikel Ainaa harini as your guideline untuk bantu kawan!

BERTENANG

Sumber gambar: https://www.instagram.com/p/BuGC7W6FgIC/

Girls, as a friend korang perlu mainkan peranan yang penting iaitu cuba tenangkan dulu kawan korang yang tengah panik tu! Jangan pula korang yang panik sekali,. Minta dia terus duduk sandar dekat kerusi atau dinding.. cuba untuk ‘kipas’ sikit dia bagi angin!

GET READY INHALER

via GIPHY

Dah kata BFF, mesti kita tahu dekat mana BFF kita simpan inhaler! Kalau waktu tu kawan korang mula semput, cepat-cepat cari inhaler dan terus suruh dia ‘sedut’.. And make sure kawan korang dalam keadaan sedar okay! #Lunagirls cakap dengan jelas tau, takut kawan kita tu dalam keadaan mamai dan tak fokus!

JANGAN BAGI ORANG BERKERUMUN

Sumber gambar: Golf Channel

Mungkin waktu kena ‘serang’ tu, korang tengah berada dekat kantin sekolah atau tapak perhimpunan.. Ha! Masa tu minta tolong orang lain untuk jangan berkerumun dekat dekat kawan kita tau! Sebab takut nanti dia jadi lagi tak selesa dan lebih sukar untuk bernafas! Bila terlalu ramai orang berkumpul, kemungkinan untuk kawan kita panik lebih tinggi! Minta semua orang yang ada untuk duduk jauh sikit supaya ada ruang untuk dia bernafas okay..

CIKGU! TOLONG! TOLONG!

via GIPHY

Penyakit asma ni tak boleh buat main tau girls.. Ia melibatkan nyawa! So if let say your friend dah tak boleh tahan semput dan nafas mula tersekat-sekat, terus cari cikgu untuk minta tolong bawa dia ke hospital secepat mungkin atau panggil ambulance! Selepas tu, jangan lupa untuk terus teman dia supaya mudah untuk update parents nanti!

via GIPHY

Ainaa harap korang boleh jadikan tips ni sebagai panduan untuk bantu kawan yang ada kecemasan dekat sekolah tu! Make sure juga korang selalu ambil berat tentang kesihatan dia.. BFF kena la saling ambil berat kan? Dan jangan lupa save number parents masing-masing okay!

What do you think?

3 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Radiasi Phone Bukan Biasa-Biasa! 😱😱

Duit Belanja Sekolah Bertabur?! Aiyokk!