in ,

Tidur Petang Boleh Tajamkan Daya Ingatan!

Sumber gambar: We Heart It

via GIPHY

Kita selalu dengar orang tua-tua kata jangan tidur petang sebab nanti jadi gila, pelupa dan banyak lagi alasan yang rare! But girls.. actually ada kebaikan sebenarnya tidur petang ni tau.. Tapi ada waktu yang tertentu sahaja girls! Hehe! Tak kisah sama ada #Lunagirls sekolah pagi atau petang, waktu weekend boleh cuba try test tidur petang ni okay! Kalau korang nak tahu, kita hanya boleh tidur hanya selama…

10-20 MINIT

via GIPHY

Tidur selama 10-20 minit ni la yang paling berkesan untuk kumpul balik energy lepas seharian penat dekat sekolah! Walaupun hanya 10-20 minit saja, ia akan buat otak korang lebih tajam at least 2-5 jam yang seterusnya! Bak kata omputeh, take a nap! Hehe!

30 MINIT

 

via GIPHY

Bila tidur setengah jam ni on the first 5 minutes bila bangun memang akan rasa mengantuk sangat.. Tapi selepas itu ia akan buat rasa lebih segar untuk sambung hari korang! Pastikan jangan lajak tidur kalau korang dah set nak tidur hanya 30 minit tau, nanti lagi rasa malas nak bangun! Hehe!

60 MINIT

via GIPHY

Untuk pengetahuan #Lunagirls, kalau kita tidur selama sejam pula ia akan bantu kuatkan daya ingatan korang tentang fakta bahan bacaan, muka orang atau nama someone! Menarik kan? Hihi! Selalunya selepas buat revision untuk subjek membaca seperti subjek Sejarah, korang boleh cuba tips ini okay!

90 MINIT

via GIPHY

Wow! Lama sangat ni tidur sampai sejam lebih… Haha! Kalau korang pernah tidur petang lama macam ni mesti akan rasa sakit badan dan lemah sebab waktu tidur korang dah melampaui masa yang dah ditetapkan kan? But kalau korang dah stay up malam untuk study, korang bleh curi masa petang untuk lelap selama 90 minit supaya dapat kumpul balik tenaga! Tapi jangan tidur lebih waktu sangat tau girls…

Tak salah pun kalau #Lunagirls nak tidur petang.. tapi jangan biasakan diri okay! Tidur yang berlebihan pun tak elok juga untuk kesihatan! Kadang-kadang badan pun senang lenguh tau.. Take care girls…

What do you think?

5 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Nak Atasi Fobia? Fight It Girls!

Eee! Kenapa ‘Bunga’ Dia Berbau?!