in ,

Hati-Hati! Truecaller Jual Data Peribadi Kita!

Sumber gambar: https://i0.wp.com/cdn.inc42.com/wp-content/uploads/2019/05/feature-truecaller.jpg?fit=1360%2C1020&ssl=1

Girls, korang ada install apps Truecaller dekat dalam phone tak? Kalau ada, please berhati-hati tau lepas ni. 

Apps Truecaller ni sangat berguna for those yang selalu dapat panggilan daripada nombor yang tak dikenali. Once ada unknown number yang call, secara automatic apps ni akan bagitahu lokasi nombor tersebut. If let say number tu ialah nombor scammer, akan tertera tulisan ‘Scammer’ dekat screen korang. That’s why kebanyakan orang dewasa suka pakai apps ni sebab senang nak detect unknown number. 

Baru-baru ni ada berita yang mengatakan bahawa apps Truecaller ni jual data pengguna yang install apps diorang kepada darkweb! Wowww, sampainya hatimu buat macam tu dekat customer yang percaya dengan kehebatan apps ni.

Siapa pengguna Truecaller sini?It's time to make your move.Truecaller data sedia untuk dijual.Stop using Truecaller….

OMG Hackers 发布于 2019年5月26日周日

Menurut sumber website Gadgets Now, kebanyakan data pengguna Truecaller which is nama, phone number and email dah available on sale dekat darkweb which is platform private dekat internet.

Setakat ni data pengguna dari India dah dijual dalam anggaran 60%- 70% which is yang terbanyak dijual dengan harga 2,000 pound bersamaan RM10,661. Itu untuk satu negara je, tapi untuk keseluruhan secara global, nilainya dah pun mencecah sebanyak RM133, 264. Benda ni menunjukkan betapa ramainya penduduk dekat Bumi ni pakai apps Truecaller.

Dalam tengah kecoh pasal isu tu, pihak Truecaller sendiri menafikan kejadian tersebut. Apa yang diorang boleh kata ialah mungkin ada pengguna yang copy segala data maklumat pengguna lain. That’s why diorang masih lagi siasat kes ni dan harapnya apa yang jadi ni tak terkesan pada kita yang ada dekat Malaysia. Maklum la, once data kita dah masuk dekat dalam website darkweb, macam-macam boleh jadi tau.

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Penat Je Posing, Gambar Semua Ke Laut!

Taknak Sakit, Elak Makan Benda Ni Waktu Pagi Raya