in ,

Cahaya Matahari Punca Freckles tau!

Sumber gambar: Fustany

via GIPHY

Girls, korang perasan tak sekarang ni tengah trend orang buat fake freckles makeup sampai ada yang sanggup letak inai dekat muka untuk dapatkan effect macam tu? Biasanya orang dekat negara Barat je yang ada banyak jeragat ni. Tapi sebenarnya orang yang ada jeragat ni rasa insecure dengan diri sendiri sebab ada fakta tersembunyi sebalik jeragat tu sendiri…

JERAGAT NAIK SEBAB CAHAYA MATAHARI

via GIPHY

Jeragat biasanya akan naik bila kulit muka tak ada perlindungan daripada sinaran UV or bila kita tak pakai sunscreen and sunblock. Tapi jeragat ni bukan je akan ada dekat muka but also in certain place dekat badan yang terdedah dengan cahaya matahari. Kalau nak elakkan ada freckles, make sure keluar rumah pakai sunblock okay girls.

FAKTOR GENETIK

Sumber gambar: W-dog.net

 

Sometimes bila parents kita ada jeragat, maybe kita pun akan ada sebab ia dibawa oleh faktor genetik. Waktu baby, kita tak akan nampak jeragat dekat muka tapi bila dah besar nanti baru la ia mula naik slowly. Tapi jangan la korang salahkan parents pula kalau ada banyak freckles dekat muka tau…

BERUBAH IKUT CUACA

Sumber gambar: Photocase.

Bunyi macam pelik kan? Tapi ni lah fakta which is freckles akan berubah-ubah ikut faktor cuaca semasa lagi-lagi kalau kita tinggal dekat negara yang ada empat musim. Bintik-bintik freckles tu akan jelas nampak waktu musim panas, tapi bila masuk je musim sejuk, ia akan jadi pudar.

TAK BAHAYAKAN KESIHATAN

Sumber gambar: chicagonow.com

Jangan risau kalau korang ada freckles dekat muka sebab ia langsung tak bahayakan kesihatan kita and it also tak akan jadi kanser. Tapi korang boleh elakkan freckles tu dengan carapakai sunscreen or sunblock setiap kali keluar rumah.

via GIPHY

So girls, kalau korang ada freckles dekat muka, jangan pernah rasa insecure and rendah diri okay sebab sekarang tengah trend fake freckles so dah ramai la yang sama dengan korang. Love yourself girls!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Kelebihan Adik Beradik Kembar!

Sekolah Perempuan Best Sangat Ke?