in ,

Gatal B*nt*t Lah.. Ada Jerawat Ke?

Sumber Gambar: https://www.youtube.com

Jerawat di muka adalah benda normal yang akan dilalui oleh remaja perempuan, tetapi kadang tanpa disangka jerawat juga boleh tumbuh ditempat yang lain seperti badan dan punggung. Mesti surprise kan jerawat di punggung, ye #Lunagirls ada cuma takkan ada orang confess benda tu, mari LUNARIA share kenapa jerawat boleh tumbuh disitu.

MANDI SELEPAS BERSENAM

via GIPHY

Kebiasaanya selepas bersenam mesti korang akan chill dulu dengan kawan-kawan kan, katanya tunggu peluh kering baru mandi. Tak elok okay #Lunagirls kalau boleh terus mandi, jangan tangguh sebab bakteria akan mudah menjangkit.

JANGAN PICIT

via GIPHY

Macam biasa tangan jangan gatal ye nak picit ataupun garu, sebab kalau korang garu akan menyebabkan luka dan meninggalkan bekas. Memanglah orang tak nampak luka dekat situ, tapi tu kan diri kita kena jaga setiap inchi.

JANGAN ULANG PAKAIAN

via GIPHY

Jangan sesekali memakai seluar dalam atau seluar yang berulang, basuh pakaian yang telah diserap peluh. Bagi mereka yang rajin bersenam selain menukar pakaian korang juga perlu membersihkan perkakas senaman yang digunakan.

GUNA PRODUCT YANG BETUL

via GIPHY

Sekiranya kulit korang sensitive, korang boleh menggunakan product yang free paraben, or no fragrance ataupun cari product yang mengandungi benzoyl perozide yang membunuh bakteria.

Nama je butt acne, tetapi ia bukanlah jerawat tau #Lunagirls. Kalau ye habislah susah nak duduk kita macam kena bisul hihi. Butt acne ni berpunca daripada bakteria, yis dan kulat sebab tulah kita perlu menjaga kebersihan diri ye.

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Nak Lukis Sushi, Tapi Jadi Batu Bata.. Apo!

Ada Musuh Buat Kita Kenali Diri? Thank you, next!