in ,

Flat Lay Makanan Paling ‘Sedap’

Sumber gambar: https://www.foodandwine.com/news/questions-food-instagram-influencers-answered
Sumber gambar:

*Makanan sampai*

Me: Kejap kejap, nak ambil gambar dulu..

Mak: Awak ni adik, sudah sudahlah tu main telefon, makanlah dulu!

Makan sangat best, anything related to food are the best! Korang selalu buat apa dulu sebelum makan selain baca doa? Kalau Zoe mestilah ambil gambar dulu! Sebab presentation makanan sekarang ini lebih menarik dan buat kita nampak excited tak sabar nak makan! Okay meh sini Zoe ajar macam mana cara terbaik nak ambil gambar makanan sebab Zoe pun suka ambil gambar makanan dan post! 

ESTETIK

 

View this post on Instagram

 

A post shared by how many calories? (@howmany.calories) on

Dalam bahasa Inggeris adalah aesthetic! Setiap gambar memerlukan nilai estetiknya yang sendiri dan korang bolehlah ambil gambar makanan korang dari sudut penilaian korang. Kalau korang sukakan butang ‘like’ dalam post media sosial korang nampak banyak, kena ambil gambar itu dari sudut nilai estetik pengikut korang di akaun media sosial okay!

KREATIF

Setiap orang dia akan luahkan kreativiti dia ikut suka hati dia. Ada yang rasa kekemasan seni itu satu benda yang menarik dan ada yang rasa bersepah-sepah itu lebih luar biasa. Untuk angle gambar pun depends on your creativity, nak ambil dari atas, bawah, tengah, belakang atau terbalik ke itu terserah korang. Tapi masa ambil gambar nanti jangan sampai panjat kerusi meja dan pula mengganggu orang sekeliling okay!

NEUTRAL

Make sure background gambar korang nampak neutral. Ini sebab background gambar pun memainkan peranan yang penting untuk menaikkan seri gambar korang nanti. Jadi tak adalah gambar korang nampak hambar sangat. Background boleh jadi pinggan mak korang yang mahal ke, plain background ke dan lain-lain, asalkan ianya neutral dan tak nampak over.

WARNA

 

View this post on Instagram

 

food

A post shared by 🍯🐻 (@zoelafciken) on

Makanan ada variasi warna, so awak kenalah pandai cari lighting yang terbaik. Kalau nak mudah guna food camera filter, lagi senang. Kalau rajin, awak edit sajalah dalam mana-mana aplikasi yang ada dalam phone awak itu. Ala, main adjust contrast, brightness, shadow dan semua itu saja.

Ha! Senang je nak ambil gambar? Apa yang korang perlu buat korang perlu menjiwai makanan itu sendiri. Cuba bayangkan korang adalah makanan dan pose. Haha! Lepas ini bolehlah ajak kawan-kawan lain food hunting juga sebagai modal untuk gambar baru nak post betapa sedapnya makanan korang itu. Lol! 

What do you think?

3 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Kisah Dua Influencer Media Sosial Bergaduh!

Perkara Yang Dilarang Ketika Sedang Bercinta