in ,

Perkataan Korea Fans K-drama Mesti Tahu!

Sumber gambar: thejakartapost.com

via GIPHY

Annyeonghaseyo#Lunagirls! Korang suka tengok drama Korea tak? Hehe! Kalau selalu tengok drama Korea, mesti korang pun dah boleh faham beberapa perkataan simple dan senang sebut! Hihi! Harini LUNARIA kongsikan 5 perkataan Korea yang selalu kita dengar dalam K-drama!

DAEBAK

via GIPHY

Kalau korang biasa tengok K-drama mesti biasa dengar perkataan ‘Daebak’! Daebak maksudnya amazing, awesome or nak bagi pujian dekat someone secara spontan.. Kalau dalam perkataan senang, hebatnya! Haa gitu! So lepas ni instead of guna perkataan awesome, korang cuba guna daebak! Hihi!

UNNIE/OPPA/HYUNG/NOONA

via GIPHY

Kalau dalam bahasa Melayu kita panggil abang dan kakak.. Dan dalam bahasa Korea, ‘Oppa’ bermaksud ‘abang’ dan ‘Unnie’ tu maksudnya ‘kakak’. ‘Hyung’ pun bermaksud ‘abang’, tapi panggilan untuk lelaki yang lebih dewasa. For ‘Noona’ pula, panggilan untuk wanita yang lebih dewasa.. Senang je nak ingat kan girls?

AIGOO/OMO

via GIPHY

In English kalau terkejut, ada yang sebut ‘OMG’ , so perkataan Aigoo dan Omo ni sama je maksudnya.. Perkataan ini digunakan untuk describe yang someone tu speechless or terkejut! Tapi perkataan ‘Omo’ ni lebih sesuai kalau guna waktu kita frust tentang sesuatu!

SUNBAE/ HOOBE

via GIPHY

Sometimes dekat sekolah kita mesti ada budaya seniority.. Tapi kalau dekat Korea sangat penting dalam budaya mereka untuk menghormati orang yang lebih senior tak kisah dekat sekolah or office! That’s why mereka akan panggil ‘Sunbae’ atau ‘Hoobe’ untuk orang yang lebih senior.

JINJJA

via GIPHY

Artis Korea suka guna perkataan ‘Jinjja’ ni bila ada reporter yang tanya soalan cepu emas! So kalau nak jawab, mereka akan sebut perkataan ini dengan reaksi muka sekali! Hihi! Alaa, kalau orang Malaysia biasa sebut ‘Ohh, yeke?’..

via GIPHY

Senang je kan perkataan yang mereka guna ni girls! After this boleh la #Lunagirls try praktikkan perkataan ni dengan kawan-kawan korang.. Baru la boleh jadi Kpopers ssebenar.. Hehe!

What do you think?

6 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Selepas Exercise Jangan Buat Macam Ni..

5 Penyanyi Lelaki Favorite #Lunagirls!