in , ,

‘Extend’ Tidur Boleh Buat Berat Badan Naik?

Sumber gambar popsugar.com
Sumber gambar: Instagram Lunaria

Kadang-kadang waktu cuti sekolah mesti rasa nak bangun lambat sikit daripada kebiasaan… Kononnya as reward pada diri sebab dah berjaya hadapi hari sekolah. Tapi tahu tak sebenarnya ada effect negative dekat badan kita which is…

BADAN LESU

via GIPHY

Badan akan rasa lesu bila dah overdose tidur. Sebab metabolisme bekerja waktu malam.. Tubuh badan kita perlukan lebih masa untuk bekerja which is pada waktu siang. So kalau nak ‘extend’ masa tidur tu, cukup setakat 30 minit je okay girls.

GANGGUAN METABOLISME

via GIPHY

Bila dah tidur lama sangat, badan tak akan dapat berfungsi dengan baik sampai ganggu metabolisme. Korang akan rasa lapar dalam jangka masa yang lama, bila lapar mesti nak kerap makan.. Dan effect nya nanti berat badan korang akan naik. Oh no~

TAK PRODUCTIVE

via GIPHY

Hari cuti sekolah patutnya dihabiskan dengan aktiviti yang menarik kan. Tapi kalau dah tidur sampai tengahari, apa je yang sempat buat? Nak buat kerja sekolah pun tertangguh sampai malam, end up kelam kabut dan akhirnya tak siap juga….

TIDUR LAMBAT

via GIPHY

Bangun pukul 1 tengahari, malam nanti dah tak boleh tidur. Dah jadi masalah tidur lambat, macam burung hantu pula.. Korang jangan biasakan tidur lewat, nanti dah start sekolah susah pula nak bangun pagi, lepas tu lambat..Bangun lambat pergi sekolah ni satu benda yang menakutkan tau.

 

Kalau korang still rasa mengantuk even dah tidur lama, why not cuba untuk bangun awal dan terus mandi. Bila dah mandi, mesti badan lebih fresh dan rasa mengantuk pun dah hilang..Barulah cuti korang di isi dengan aktiviti yang produktif…

What do you think?

4 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

MAKEUP CHALLENGE: Muka Makeup Guru Hancur?!

Home Button Iphone Rosak!