in

Eww! Patut La Keputihan Makin Teruk. Rupanya Sebab…

Sumber gambar: https://www.miss.at/so-schmeckt-eine-vagina-wirklich/
Sumber gambar: https://kumparan.com/lucious-lawliet/keputihan-kental-dan-deras-bisa-jadi-disebabkan-oleh-hal-ini

Keputihan? Fed up nya kalau asyik nak hadap keputihan setiap masa. Kalau jenis keluar sikit tu takpa lagi, tapi dapat yang setepek banyak, tak ke rasa tak selesa all the time. Actually selain faktor penjagaan kebersihan, korang kena tahu juga yang pemakanan pun akan membuatkan keputihan korang jadi teruk. Maybe ada yang tak perasan dan kerap consume makanan ni, so after this boleh la kurangkan makan makanan macam…

TIMUN

Sumber gambar: https://www.himedik.com/info/2019/04/17/103000/5-manfaat-tersembunyi-timun-mulai-atasi-sepatu-kotor-sampai-bunyi-engsel

Makan timun ni memang sedap, lagi-lagi kalau dapat cicah dengan sambal belacan atau sambal tempoyak. Actually girls, dalam timun ada kandungan air yang tinggi dan baik untuk gantikan cecair dalam badan akibat dehidrasi. Tapi kalau terlampau banyak sangat makan timun, keputihan kita akan jadi lebih teruk. Sebab apa? One of the reason is, kandungan air dalam timun akan trigger hormon estrogen sampai menyebabkan keputihan kita jadi makin banyak. Kalau korang jenis suka ratah timun tu, mungkin boleh kurangkan habit tersebut demi elakkan keputihan lebih teruk.

TEMPE

Sumber gambar: https://www.haibunda.com/parenting/20180910164309-59-24199/si-kecil-doyan-makan-tempe-bun-ini-5-manfaatnya

Macam yang korang sedia maklum, tempe diperbuat dari kacang soya dan perlu diperam selama beberapa hari. Bukan tu je, dalam tempe pun ada yis yang berfungsi untuk ‘munculkan’ kulat yang dipanggil Rhizopus oryzae yang akan menambahkan lagi rasa tempe tersebut. Yis tu la yang akan buatkan lendir keputihan korang jadi teruk. For those yang memang tak ada masalah keputihan, tak bermaksud korang boleh makan tempe sebanyak mungkin. Korang pun still kena hadkan pengambilan tempe ni juga.

NANAS

Sumber gambar: https://medium.com/@riskafitrinurainy/cara-membuat-jus-nanas-yang-mudah-dan-wajib-anda-coba-936bf82809f2

Biasa kita dengar orang kata jangan makan nanas waktu tengah period dan pregnant sebab takut nanti darah bertambah banyak. Benda tu salah sama sekali, melainkan kalau sehari suntuk korang makan sebiji nanas yang raw. Tapi rasanya tak ada sesiapa pun yang larat nak makan nanas sebanyak tu. Kandungan air dalam nanas ni pun akan trigger lendir sampai buat ia bertambah banyak dan berbau.

TELUR

Sumber gambar: https://www.merdeka.com/sehat/8-manfaat-kuning-telur-untuk-kesehatan.html

Telur ialah one of makanan yang kaya dengan protein dan kalori. Tapi kalau terlampau banyak sangat consume pun bahaya tau girls. Kandungan zat yang ada dalam telur tu akan membuatkan keputihan bertambah teruk. Ia tak terkecuali pada girls yang pernah ada masalah keputihan before this. Sebab tu la kita dinasihatkan untuk makan telur sebanyak 3-4 biji je. Jangan makan banyak sangat ya, takut nanti kentut bau busuk pula. Hehe!

Sekarang korang dah tau kan makanan apa yang menyebabkan keputihan. Lepas ni tak boleh dah merungut keputihan makin banyak, walhal korang sendiri yang makan ikut suka hati, hihi.  Yang penting Ainaa nak ingatkan korang supaya jaga kebersihan diri dan pemakanan, okay girls!

 

 

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Jom Hentikan Sumpahan Online Shopping!

Handbag Nampak Cool Tapi Menyakitkan Badan?