in ,

Euwh, Jijiknya Tengok Berus Gigi Ni!

Sumber gambar: https://www.msn.com/en-in/health/wellness/20-mistakes-you%E2%80%99re-making-every-time-you-brush-your-teeth/ss-AAnHh8i?li=AAgg4jn&parent-title=seven-simple-steps-to-naturally-whiten-teeth&parent-ns=ar&parent-content-id=BBLvyyF&fullscreen=true

Euwhhh! Dah tiga bulan pakai berus gigi yang sama? Better korang buang je la berus gigi tu, dah sampai masa beli yang baru!

Girls, korang tahu tak sebenarnya sebanyak 100-200 spesis bakteria ada dekat dalam mulut kita dan kekotoran tu akan hilang bila kita gosok gigi. Bakteria tu pula akan di transfer ke berus gigi akhirnya buatkan sebanyak lebih 100 juta bakteria secara keseluruhan. Jom tengok lagi fakta jijik tentang berus gigi yang korang tak tahu…

JANGAN LETAK BERUS DEKAT DENGAN KAWASAN PAM AIR

Image result for berus gigi atas jamban
Sumber gambar: http://www1.widgetserver.com/?subid4=1563612539.0056539493&kw=Website+Builder&KW1=Dedicated%20Server%20USA&KW2=Dedicated%20Server%20Asia&KW3=Dedicated%20Server%20Europe&searchbox=0&domainname=0&backfill=0

Kan dekat dalam bilik air tu dah tersedia bekas berus gigi, kenapa nak letak merata-rata juga? Ni main letak je dekat atas sinki atau penutup pam jambam. Once korang pam jamban, bakteria akan naik dan hinggap dekat berus gigi tu. Better simpan jauh sikit daripada kawasan tu.

PENUTUP PLASTIK SCAM

Related image
Sumber gambar: https://www.itaobao3.com/ms/item/536111762282

Pernah tengok berus gigi yang siap ada penutup? Actually penutup tu lagi buatkan berus gigi ada banyak bakteria. Kita ingatkan penutup tu takkan buat bakteria masuk, rupanya lagi mendorong pembiakan. Lagi kotor kalau bekas tu ditutup dengan penutup yang sama.

JANGAN KONGSI BERUS GIGI

via GIPHY

Double euwhh! Kenapa nak share berus gigi dengan orang lain? Masing-masing kan ada berus sendiri, jangan la kedekut sangat sampai satu berus share berdua. Bakteria boleh hidup selama lima hari dekat berus gigi kita, makin bertambah la bila korang share berdua. Nanti masing-masing sakit dan membahayakan kesihatan.

GANTI BERUS GIGI

Related image
Sumber gambar: https://blog.maukerja.my/ini-cara-kalau-korang-tak-nak-berus-gigi-jadi-sarang-kuman

Macam yang Ainaa cakap tadi, takkan dah tiga empat bulan still pakai berus gigi yang sama? Beranak pinak la bakteria dekat berus gigi korang tu nanti. At least tiga bulan sekali tukar la berus gigi tu. Kalau korang still pakai berus gigi yang dah macam berus dawai tu, ia takkan bantu bersihkan mulut pun, lagi buatkan mulut banyak bakteria ada la.

Lepas ni still nak pandang rendah dengan penjagaan berus gigi? Jangan main bedal je ya girls, berus gigi la benda yang kita kena jaga dengan teliti.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Malaysia Jadi Tuan Rumah Piala Dunia Mobile Legends!

Makan Sotong Kurita Hidup Buat Kita Mati?!