in ,

Ehh, Tak Boleh Minum Susu Lepas Makan Ubat?

Sumber gambar: Unsplash.com

via GIPHY

Happy afternoon girls! Korang sihat harini? Tak syok lah cuti sekolah kita tak sihat kan? Jangan lupa makan ubat dan jaga kesihatan okay.. Tahu tak sebalik pengambilan ubat ada beberapa ‘pantang larang’ yang kita kena tahum tau? Ini antara senarai makanan dan minuman yang tak disarankan di ambil lepas makan ubat!

COKLAT

via GIPHY

Coklat memang sedap tapi #Lunagirls make sure jangan makan lepas makan ubat! Sebab kandungan kaffein di dalam coklat akan memberi kesan negatif kepada mereka mengambil ubat saraf.. Antara kesannya ialah mereka akan rasa lemas dan alami emosi tak stabil.

SUSU

via GIPHY

Oopsie.. kandungan kalsium dalam susu akan ganggu proses penyerapan ubat dalam badan tau!  Bukan tu saja, khasiat dalam ubat juga akan kurang kalau korang makan keju or yogurt.. Kalau #Lunagirls baru lepas makan ubat antibiotik elakkan untuk ambil produk tenusu okay?

SAYURAN VITAMIN K

via GIPHY

Makan sayur sangat baik untuk kesihatan kita tapi make sure jangan makan sayur berwarna hijau atau yang mengandungi vitamin K kalau korang mengambil ubat cair darah! Sebab kandungan vitamin K akan membekukan darah dan ubat yang dah makan tadi tak akan memberi tindak balas..

COFFEE

via GIPHY

Korang asthma? Okay stop minum coffee sementara waktu ni.. sebab kandungan kaffein akan buat jantung mudah berdebar dan gugup! Dan kalau #Lunagirls makan ubat antibiotik jenis enoxacin dan ofloksasin, elakkan untuk minum kopi sebab akan menyebabkan korang berhalusinasi!

via GIPHY

Selepas ni, pastikan #Lunagirls ambil berat tentang jenis pemakanan yang di ambil jika tak sihat okay? Kalau tak pasti makanan atau minuman apa yang tak boleh makan lepas ambil ubat, korang boleh rujuk pada doktor dulu.. Apa pun, always take care of yourself girls!

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

4 Sebab Bulu Mata Selalu Gugur!

Bahayanya Kesan Radiasi Telefon Bimbit!