in ,

Di Serang Penjahat? Cepat Spray dan Jerit!

Sumber gambar: https://knowyourmeme.com

via GIPHY

Ada tak #Lunagirls yang suka pergi mana-mana seorang diri? Hmm girls, zaman sekarang ni banyak benda pelik dah pernah berlaku! So that’s why kita kena cegah benda yang tak diingini. Last week Ummi ada share mana korang nak pertahankan diri daripada orang jahat. But today, Ainaa nak kasi tips dekat korang untuk elakkan diri daripada jadi mangsa orang jahat!

JANGAN CAKAP DENGAN STRANGERS

via GIPHY

Parents korang mesti ada pesan supaya tak bercakap dengan orang yang tak dikenali kan? So, let say kalau korang tengah lepak then suddenly ada strangers datang dekat, make sure you girls pergi ke tempat lain okay?

PAKAI BAJU YANG SELESA

via GIPHY

Pemilihan baju ni sangat penting sebab in case korang kena serang, boleh la lari laju-laju. Make sure kalau berjalan seorang diri, pilih outfit yang selesa dan senang bergerak. Kalau boleh jangan terlampau menonjol untuk kurangkan perhatian!

READY UNTUK LARI

via GIPHY

Kalau #Lunagirls kena kejar, lari selaju mungkin dan pergi dekat tempat yang ramai orang to make sure orang jahat tu tak terus kejar! Mereka mesti takut nak teruskan niat tu kalau korang dah masuk dekat tempat ramai orang..

JANGAN TERAGAK-AGAK UNTUK MENJERIT

via GIPHY

Jalan terakhir kalau dah tak larat nak berlari, korang kuatkan semangat dan terus jerit minta tolong! Aaaaaaaa! Bila korang dah menjerit, confirm penjahat tu terkejut dan cuak!

PREPARE ALAT BANTUAN

via GIPHY

To all girls, korang kena selalu simpan pepper spray atau perfume spray dalam beg supaya boleh protect diri! Tapi kalau ada payung, botol air or anything yanh berat pun boleh girls.. senang nak hempuk orang jahat tu! Make sure serang mereka dekat bahagian mata, kawasan muka atau di bahagian sulit! Lepas tu apa lagi.. buka langkah untuk selamatkan diri!

via GIPHY

Zaman sekarang banyak sangat jenayah berlaku dekat sekeliling… Apa yang penting kita kena selalu jaga diri dan jangan jalan bersendirian dan buat perkara yang mudah attract si penjahat untuk aim korang sebagai mangsa! Take care girls!

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

5 Apps Malaysian Perlu Ada!

Multitasking Buat IQ Menurun? What!