in ,

Dalam Perut Ada Asam Lambung? What!

Sumber gambar: www.health.com

Urghhhh, laparnyaaaa. Hmmm nak makan apa ni? Ayam goreng? Pizza? Burger…

via GIPHY

Ehh kejap girls… Before korang bantai makan macam-macam makanan, apa kata baca dulu artikel LUNARIA ni! Harini kita akan sembang tentang beberapa makanan dan minuman yang korang TAK BOLEH makan waktu perut kosong! Kenapa tak boleh makan? Kena la baca dulu sampai habis…

AIR MASAM

via GIPHY

Fuhh dapat minum air limau ais pun onz juga ni… Hmm tapi kalau minum waktu perut tengah kosong, memang silap besar la girls sebab it will make your stomach jadi sakit! Air sejuk pun akan buat perut korang kembung sampai melambatkan proses sistem pencernaan.

AIR BERKARBONAT

via GIPHY

Air gas ni memang sedap girls tapi make sure jangan minum waktu perut kosong tau sebab ia akan buat korang rasa mual dan perut pun akan hasilkan gas. Lagi pun dalam badan kita ada asam lambung which is berfungsi untuk larutkan makanan, so kalau air gas masuk dalam badan, nanti lagi susah la korang nak ‘meneran’. Hehe!

SALAD

via GIPHY

Oppsss, makan sayur mentah waktu perut kosong pun akan bagi effect buruk dekat badan ya girls… Sayur mengandungi serat yang memang baik untuk kesihatan but it doesn’t mean boleh dimakan waktu perut kosong. Badan korang pun akan susah nak hadam makanan.

KOPI

via GIPHY

Bangun pagi terus cari kopi? Woohooo kopi akan merangsang asam dalam perut which is will buat korang rasa perut memulas dan gastrik. Tapi kalau nak juga minum kopi, tak ada masalah asalkan perut dah diisi dengan makanan.

via GIPHY

So mulai sekarang #Lunagirls kena selalu alert dengan pengambilan makanan atau minuman korang okay! Make sure ia tak memudaratkan kesihatan diri ya girls.. 

What do you think?

5 points
Upvote Downvote

Comments

Komen
  1. Bagus laa artikel ni❤saya ada sakit gastrik stiap minggu or bulan..idk laa how to tidak gastrik but this artikel made me knew to eat what i can’t eat in the morning when perut kosong..love it so much.tq.❤#LUNAGIRLS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Ini Korang Perlu Tahu Sebelum Ambil Lesen Kereta!

Main Phone Dalam Kereta Boleh Mabuk?