in ,

Confuse! Nak Beli Phone Baru Ke Second Hand Je?

Sumber gambar: www.alphasmartphones.co.uk

Nak beli phone baru tapi duit tak cukup… Kalau beli second hand punya tak tahu elok ke tak tapi harga macam dalam budget untuk phone baru… Hmmmm..

#Lunagirls dalam dilemma nak beli phone baru ke tu? Confuse nak beli yang first hand or second hand? Tapi macam mana nak tahu beli second hand tu lagi bagus? Lebih lagi sekarang ni ramai kena tipu bila beli phone second hand.. Jom usha senarai LUNARIA untuk cara  terbaik beli phone second hand!

MURAH

Sumber gambar: Icard.ibaldo.co

Biasanya phone second hand ni lebih murah sebab ia dah digunakan. Dan bila dah murah, mesti la ONZ dengan budget kita kan! Tapi sebelum tu, apa yang penting korang kena check betul-betul sama ada semua features phone, seperti WIFI, Bluetooth, kamera, GPS dan lain-lain! Kalau takut keliru, ajak ayah atau abang yang lebih tahu untuk check sama-sama dengan korang okay!

BOLEH TAWAR

via GIPHY

Dah nama pun second hand, mestilah kita boleh minta kurangkan harga! Hehe! #Lunagirls boleh cuba untuk tawar harga kurang around RM50 – RM100 daripada harga asal.. Trick macam ni memang menjadi since phone tu dah pernah digunakan sebelum ni. Owner or penjual phone tak boleh nak tetapkan dengan harga mahal! It’s pre-loved item!

KETAHANAN

via GIPHY

Kalau beli phone baru, kemungkinan untuk rosak tu maybe 3/4 tahun akan datang lepas dah beli.. Tapi kalau second hand phone, kita tak boleh jangka bila ia akan rosak! Maybe baru je terjatuh sikit dah terus rosak. Jadi, pastikan tanya dulu pada owner atau penjual phone tersebut dah berapa lama dia guna phone tu, kalau kurang dari 2 tahun, dan harganya berbaloi, onz je okay!

DOUBLE CHECK

Sumber gambar: Health Care Logistics

Tak kisah korang beli phone Android atau IOS, apa yang paling penting sekali ialah nombor IMEI untuk tahu originality phone tu dekat belakang kotak (kalau beli still ada kotak)! Tapi kalau waktu beli tu kotak dah tak ada, korang kena check dengan cara dail *#06# atau tengok dekat bahagian belakang phone and bahagian Setting okay!

Still pening kepala lagi tak tahu nak pilih yang mana? It’s okay, kita memang akan rasa dilemma bila nak beli something yang berharga.. Apa pun fikir masak-masak dulu okay #Lunagirls! Phone baru ke phone second ke asalkan jangan lupa follow Instagram @Lunariamy tau.. Hihi!

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Ketiak Selalu Basah.. Macam Mana Ni!

Nak Cute Macam K-Idol Please!