in ,

5 Cara Terbaik Jadi Pengguna Phone Bijak!

Sumber gambar: unsplash.com

via GIPHY

Holla girls! #Lunagirls suka habiskan masa dengan phone? Kita sama! Hehe! By the way did you girls know yang ada beberapa ‘pantang larang’ untuk jaga phone! Atau erti kata lain untuk jadi pengguna phone yang bijak! Harini LUNARIA kongsikan cara penjagaan yang betul supaya phone tahan lebih lama!

JANGAN CAJ GUNA PUBLIC CHARGER

via GIPHY

#Lunagirls pernah nampak public charger dekat cafe atau mana-mana restoran? Sebenarnya tak elok tau caj dekat situ! Sebab ada kemungkinan tinggi untuk data korang akan curi! Semua data seperti videos, photos and social media korang akan senang kena hack waktu cable tu dicucukkan dekat phone. Bila dah kena hack, habis lah semua data peribadi kita girls!

CAJ SEBELUM HABIS BATERI

via GIPHY

Mungkin ada sesetengah #Lunagirls suka guna phone sampai habis bateri, then baru caj! No no no gilrls! Setiap bateri ada jangka hayat sendiri.. Kalau korang suka biarkan bateri habis baru caj nanti akan buat bateri phone kerja lebih kuat untuk serap tenaga charging sebelum dihidupkan tau!

ELAKKAN LETAK PHONE BAWAH BANTAL

via GIPHY

Bila #Lungarils tidur letak phone dekat bawah bantal atau atas katil tak? Opss, avoid it please! Sebab nanti phone akan jadi panas sebab tilam atau bantal ada kekabu tau! Takut nanti bila dah panas sangat, phone boleh terbakar. Hati-hati okay girls? 

JANGAN ON CALL WAKTU CAJ PHONE

via GIPHY

Benda ni mesti ramai yang buat! Haha! Tengah caj phone, tiba-tiba ada orang call! Kalau korang nak tahu, perbuatan ni tak baik untuk kesihatan tau! Sebab bila kita caj phone, radiasi dan suhu bateri akan bertambah. Kesannya nanti, waktu untuk caj pun akan jadi lagi lama! So korang elakkan ya lepas ni..

BUANG APPS YANG JARANG PAKAI

via GIPHY

Apa kata sebulan sekali #Lunagirls clean up apps korang! Korang uninstall je apps yang dah tak pakai atau yang dah tak trending lagi! Sebab nanti memori phone akan jadi berat sampai phone pun mudah hang tau! Lagi pun nanti korang boleh install apps baru bila phone dah banyak space! Yay!

Sekarang kita sama-sama tahu cara nak jaga phone lebih baik kan? Kalau #Lunagirls ada tips extra nak share dengan LUNARIA, korang boleh komen dekat ruang komen bawah! Hehe! Jom sama-sama jaga phone, mahal tau kalau nak beli phone baru, baik kita jaga elok-elok!

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Air Mawar Ada ‘Magic’? Menariknya!

Jenis-Jenis Botol #Lunagirls Kena Tahu!