in ,

Cara Berkesan Untuk Cepatkan Period!

Kebiasaannya menstrual cycle untuk seorang wanita ambil masa selama 28 hari. Tetapi tak semua girls sama dan ada yang period akan datang lebih cepat, ada yang datang lambat beberapa hari, minggu atau bulan. Tapi jangan risau, ia normal! Kecuali jika awak tahu ada masalah bahagian private part.Β Dan korang perlu tahu berat badan sama ada overweight or underweight juga memberi kesan kepada cycle period kita.. Jom kita tengok cara untuk buat period kita datang awal!

via GIPHY

MANDI AIR SUAM

Kalau korang nak tahu, ini adalah cara paling popular yang dilakukan untuk percepatkan process period. Mandi air suam bukan saja akan buat kita rileks dan kurangkan symptoms PMS, ia akan bantu rilekskan bahagian abdominal muscles dan merangsangkan flow darah daripada uterus kita. Dan korang juga boleh tuam bahagian perut.

Sumber gambar:

EXERCISE

Bersenam bukan sahaja bagus untuk kesihatan, ia juga akan membantu mengurangkan senggugut dan improved kitaran darah kita.. Melakukan senaman akan panggil period kita datang cepat sikit. Tapi jangan lakukan exercise keterlauan, kita boleh dapat kesan sebaliknya pula.

JAGA MAKAN

Sangat penting untuk kita jaga makan! Mama man yang banyak garam dan makanan berat tak sesuai untuk kita sebab ia boleh menyebabkan kita bloating atau kembung dan ia boleh mengganggu kitaran haid. Untuk cepatkan period, kita perlu makan makanan yang tinggi dengan carotene seperti betik, carrot, apricots, pic, dan sayur bayam. Kalau korang nak tahu, kunyit juga sangat membantu. Ia boleh melegakan senggugut dan melancarkan kitaran haid.

EXTRA TIPS

Selain daripada tips diatas, #Lunagirls boleh minum teh herba atau teh hijau untuk boost kitaran haid. Makan makanan tinggi iron seperti telur kuning dan daging juga membantu untuk kembalikan hemoglobins dalam sel darah merah. Dan sangat penting untuk kita stay cool dan tidak stress supaya kitaran haid tidak terganggu.

Disclaimer:Β Tips yang dikongsikan hanya untuk maklumat tambahan sahaja dan tidak dijamin oleh doktor. Sila dapatkan rawatan professional jika ada soalan mengenai kitaran haid awak.

What do you think?

5 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Had Umur Main TikTok Dikuatkuasa Sekarang!

Korang Perlu Minum Ini Demi Kesihatan!