in ,

Buat Comeback, Zynakal Akui Ada Penyakit Mental

Lama menghilangkan diri selepas isu kena tahan dengan pihak polis sebab bertumbuk dengan pekerja station minyak, now Zynakal dah mula buat come back lepas 30 hari keluar dari wad psikiatri.

Baru-baru ini ada satu protal hiburan berjaya interview Zyn sendiri untuk dapatkan maklum balas daripada penyanyi muda tersebut. Tak sangka rupanya banyak benda yang terpaksa Zyn lalui sepanjang hidup dia daripada kecil sehingga dewasa.

View this post on Instagram

NAKAL TAPI BAIK UNTUK..!?πŸ‘€

A post shared by ZYN AKAL (@zynakal) on

“Apa yang berlaku sepenuhnya pada saya ialah saya memang mengalami penyakit bipolar mood disorder sebenarnya. Emotion tak tentu, ada naik turun. Ada masa kalau saya tak jadi pemakanan atau tidur, penyakit itu memang akan datang serang,” kata Zyn waktu ditemuramah.

At the same time, Zyn sendiri akui yang dia tak ingat langsung apa yang berlaku atau apa yang dia cakap waktu kejadian. Tapi apa yang dia ingat hanyalah beberapa situasi saja, the rest memang langsung dia tak dapat ingat. Apa yang pasti tindakan yang dia lakukan waktu itu ialah bukan diri dia sendiri.

Bagi Zyn sendiri, punca kenapa benda itu jadi teruk ialah sebab dia terlampau melayan haters sampaikan ia bagi kesanΒ pada diri sendiri. Siapa yang tak rasa sakit hati bila orang asyik judge rupa? Sedangkan dia hanya hasilkan lagu untuk hiburan orang ramai, tapi apa yang netizen buat ialah judge paras rupa dia.

View this post on Instagram

LESAP BARANG ASAP DAH HABIS!πŸ”₯ . . JB, 9MM, TONIGHT! See You There 🚨🚨🚨!!! #Badboyhantarwakil . . . . . p/s : ye aku pendek🀧

A post shared by ZYN AKAL (@zynakal) on

Perasaan tekanan itu sendiri bertambah teruk bila dia sebenarnya hadapi ‘mental torture’ sejak kecil lagi. Tambah Zyn, mak dia seorang yang sangat disiplin bila nak didik anak, so dia sendiri rasa berdendam waktu dulu sebab tak boleh terima dia terpaksa jadi seorang yang berdisiplin walaupun masih kecil.

So jalan akhir yang dia ambil ialah memberontak waktu kecil dulu. Since kecil lagi, Zyn hidup berdua saja dengan mak dia dan apa yang dia nak buat semuanya dikawal dengan ketat. Bila dah besar, dia sendiri akui yang dia rasa dia boleh hidup seorang diri tanpa sesiapa, that’s why sanggup tinggalkan family. End up sebenarnya apa yang dia buat itu salah sebab family ialah keutamaan walaupun perit macam mana dia terpaksa lalui.

Walaupun ramai lagi yang kecam dengan setiap apa yang Zyn buat, sekarang ini dia dah mula boleh terima ambil positive side which is tak perlu fikirkan tentang tanggapan orang lain tentang diri dia yang sekarang. Netizen pun tak payah dah kot nak kecam itu ini lagi, korang sendiri tak lalui apa yang dia lalui.

Ainaa harap dengan penjelasan Zyn, netizen dah boleh berhenti kecam atau tambahkan bara api yang ada. One more thing, jangan under estimate orang yang ada mental illnessΒ okay? Kita tak tahu apa yang mereka terpaksa lalui sepanjang hidup.

What do you think?

-1 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Suka Makan Pedas? Korang Sediakan Air Ini…

Stail Ala Jungkook BTS Untuk Girls Gayakan