in ,

Betul Ke Tangan Kotor Punca Selsema?

Sumber gambar: emcguire.blogspot.com

via GIPHY

Penat kan kalau asyik bersin all day long! Kepala jadi berat, rasa mengantuk, badan rasa letih lah, hidung rasa sakit ehh banyak lagi la masalah. Selain sejuk sebab musim hujan, this is a few reasons kenapa korang selalu selsema…

JARANG CUCI TANGAN

via GIPHY

Nampak simple tapi this is the main reason kenapa kita selalu selsema or bersin. Tangan kotor then kita terus pegang muka and that’s why selalu rasa tak selesa. Let say if korang malas sangat nak basuh tangan, guna hand sanitizer pun dah bersih.

CUACA TAK MENENTU

via GIPHY

Selsema memang sinonim dengan musim hujan and that’s why tak pelik kalau sekarang ni ramai sangat orang tak sihat. Perubahan cuaca akan akibatkan daya tahan dalam badan menurun and mudah terkena virus also bacteria.Β 

MAKAN UBAT SELSEMA

via GIPHY

Biasa dah sakit baru makan ubat, tapi kalau korang makan ubat dulu sebelum selsema it will make you girls jadi tambah sakit. Ia buat badan kita jadi kebal dengan ubat and selsema akan jadi lagi teruk. Make sure dah selsema baru makan ubat ya girls.

JANGKIT DENGAN ORANG LAIN

via GIPHY

Kalau kawan korang tengah selsema, make sure jangan dekat dengan dia sebab it will make you girls berjangkit! Virus and bacteria akan merebak melalui udara waktu dia tengah bersin and if korang berjangkit, makan ubat and minum air banyak-banyak.

TAK CUKUP TIDUR

via GIPHY

Our body need rest after whole day berlasak dekat sekolah… Sebab tu kita kena dapatkan tidur yang secukupnya supaya badan dapat rehat. Let say if korang tak tidur for a few days, ia akan buat daya tahan badan berkurang sampai senang kena selsema.

via GIPHY

Girls, waktu cuti sekolah ni la kita nak spend masa dengan family and friends. Kalau dah selsema macam mana nak pergi holiday kan. So, after this korang take care tau.

 

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Aww! Sleepover Party Dengan BFF Jadi Best Kalau…

Memori Phone Cepat Penuh? Ini Tips Nya!