in ,

Berat Cepat Naik Kalau Makan Ni!

Sumber gambar: memegenerator.net

Whatttt! Berat naik lagi?? Kenapa macam ni…….

Keep calm girls, hihi.. Masalah ni datang mungkin sebab pemilihan pemakanan yang kurang tepat. Ye la, bila korang main bedal je, semua jenis makanan, tanpa kira kalori, macam mana nak turun? Sebenarnya girls, korang tak sedar pun makanan yang korang makan tu, boleh naikkan berat. Nak tau apa? Jom LUNARIA share dengan korang..

MAKANAN BERSANTAN

https://adhamwashim21.wordpress.com/2017/09/22/tips-menyimpan-santan-kelapa-agar-awet/

Bulan puasa ni memang kebanyakkan jenis makanan mengandungi santan. Macam kuih pelita, gulai, ayam percik (mm sedapnya) Hihi… Tapi kalau terlalu banyak consume makanan macam ni, memang la berat akan naik. Bayangkan kalau time berbuka korang makan nenas masak lemak udang, tepung pelita, air cendol. Itu dah tiga kali santan..

MAKANAN BERGORENG

via GIPHY

Makanan bergoreng ni memang tak dinafikan, makanan wajib makan. Bukan korang je, LUNARIA pun sama, hihi.. Tapi kalau boleh cuba kurangkan.. Mungkin korang boleh selang seli ambil makanan bergoreng ni. Makanan bergoreng ni, macam ikan goreng, popia goreng, keropok lekor dan apa saja makanan yang bergoreng, kena elakkan. Sebab kandungan lemak dalam minyak boleh memburukkan kesihatan tau.

MAKANAN YANG MENGANDUNGI TEPUNG

via GIPHY

Certain girls, nak diet dengan hanya berbuka dengan roti. Tapi sebenarnya korang dah salah, terlalu banyak roti putih atau tepung boleh menaikkan lemak pada perut. Cuba korang guna alternatif lain, macam brown rice atau kalau nak sangat makan roti, boleh amik roti gandum penuh.

JUNK FOOD

via GIPHY

Time puasa ni, memang selalu craving nak makan fast food, kalau boleh hari-hari nak makan. Girls, bahaya tau kalau terlalu banyak makan junk food, sebab ia boleh buat perut korang buncit dan ada masalah usus. Bukan tu je , ia juga boleh mempengaruhi metabolisme korang juga!

#Lunagirls, masih sempat lagi untuk korang turun kan berat badan, yang penting kena work hard! Baru la boleh dapatkan badan idaman korang! Goodluck..

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Kegunaan Lain Beauty Blender!

Cara Paling Senang Pujuk Crush Merajuk!