in ,

Bedak Sejuk VS Mask! Mana Lagi Best?

Sumber gambar: https://www.youtube.com/watch?v=l4L8FI8JL6g

Kalau zaman nenek dan mak kita dulu bedak sejuk sentiasa menjadi pilihan sebagai cara untuk mereka kekalkan kulit yang sihat. Oleh sebab itu kulit mereka yang memang gunakan bedak sejuk ini memang putih gebu saja sampai sekarang. Ini sebab mereka selalu pakai sewaktu nak tidur dan bedak sejuk itu memang boleh dibawa untuk tidur.

Sumber gambar: https://malay.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=974492

Sekarang ini tak ramai yang suka guna bedak sejuk sebab banyak sangat produk yang ada di pasaran. Face mask sekarang pun banyak pilihan sama ada yang korang boleh sapu sendiri di muka atau yang macam tisu yang korang beli saja dah ada air atau gel mengikut jenis masker yang korang beli.

via GIPHY

Kalau nak cakap mana yang the best memang ia terpulang kepada korang punya pilihan sebab setiap orang mempunyai jenis dan masalah kulit yang berbeza. Ada orang sesuai pakai mask yang sekarang ini banyak di kedai dan ada juga yang perlu guna cara tradisional dengan pakai bedak sejuk dan bahan alam semula jadi.

Sumber gambar: https://health.grid.id/read/351681091/thanaka-rahasia-cantik-orang-myanmar-sejak-ribuan-tahun-lalu-dinilai-ampuh-lindungi-kulit-dari-radikal-bebas?page=all

Apa yang membezakan dua bahan masker untuk kulit muka awak semua iini adalah kalau bedak sejuk, ia perlu dibancuh dengan sedikit air dulu baru korang boleh guna. Selain dari itu, bedak sejuk dan masker bahan tradisional lebih murah dan senang didapati sebab kebanyakan bahan adalah dari bahan-bahan memasak dari dapur mak korang saja! Woah!

via GIPHY

Untuk face mask yang korang tinggal nak beli saja, biasanya ada yang murah juga tapi kalau nak yang terbaik untuk kulit, better beli yang agak mahal sikit lah kan? Dan yang best face mask ini dia tahan lama dan korang boleh simpan dalam peti sejuk. Lepas tu, bila nak pakai sejuk je muka. Memang best!Β 

What do you think?

-1 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

BFF Hotstuff Dekat Sekolah? It’s Okay, Kita Cool Je!

#YesNoMaybe: Teka Teki Random Sampai Brain Freeze!