in ,

Bawa Bekal Pergi Sekolah Bukan Kedekut, Tapi Jimat!

Sumber gambar: monashhq.com.au

Nak menabung tapi tak tahu macam mana nak hadkan perbelanjaan harian dekat sekolah sebab suka sangat beli itu ini… Ha, ni LUNARIA nak kasi tips sikit macam mana nak ada saving setiap hari supaya you girls boleh menabung.

BREAKFAST DEKAT RUMAH

via GIPHY 

Before pergi sekolah mesti la kena breakfast dulu kan sebab nanti tak ada tenaga pula nak belajar. Why not korang makan dulu dekat rumah before gerak ke sekolah. At least duit belanja yang parents bagi tu boleh la buat masuk tabung kan.

HABIS SEKOLAH TERUS BALIK

via GIPHY

Dengar je bunyi bell lepas pukul 1 tengahari, packing semua barang and get readyuntuk balik. Kalau BFF ajak lepak cafe atau cari barang dekat mall, korang tolak je ajakan diorang. Takut nanti korang ‘tergoda‘ then, spend banyak duit dekat benda yang tak sepatutnya pula.

BAWA BEKAL

via GIPHY

Kalau kawan-kawan biasa makan dekat kantin, korang bawak la bekal makanan daripada rumah. Mintak mak korang bekalkan makanan supaya korang boleh berjimat. Lagi pun makanan yang mak masak tu kan yang paling sedap.

TABUNG RAHSIA

via GIPHY

Bila menabung mesti korang rasa excited nak tengok berapa jumlah duit tu semua kan. Nak selamat daripada termakan dengan rayuan jahat diri sendiri, korang boleh pakai tabung yang susah nak dibuka. At least tak ada la gatal tangan buka tabung and ‘pinjam’ sikit duit dalam tu kan. Hehe!

via GIPHY 

Before this, LUNARIA ada buat article tentang tips menabung. So kalau korang combine dua-dua tips yang kami bagi ni mesti lagi banyak duit dalam tabung tu! Good luck girls~

What do you think?

3 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Esok Sekolah!! Malasnya Nak Bangun Pagi…

Azam 2019 Buat Tiktok, Okay Tak? Haha