in ,

Makan Ais Buat Bakteria ‘Beranak’!

Sumber gambar: http://adventuretime.wikia.com

Sumber gambar: www.freepik.com

Pelik tak kalau ada orang suka makan ais? Pantang ada ais dalam gelas yang dia minum, mesti licin terus ais tu! Kita geng! Hihi! Dalam sedap gigit ais tu, #Lunagirls tahu tak ada bahaya disebalik habit tu? Haa nampak simple.. Tapi sebenarnya ia boleh buat kita alami…

KEROSAKAN GIGI

via GIPHY

Once korang gigit je ais tu, enamel gigi akan alami kesakitan sebab terpaksa usaha untuk pecahkan ais yang korang gigit tu! Kesannya nanti gigi yang #Lunagirls gunakan untuk kunyah makanan tu akan jadi cepat rosak!

BAKTERIA BAHAYA

via GIPHY

Kalau dekat rumah kita buat ais guna air masak tapi dekat kedai agak-agak ada masa ke peniaga or supplier tu nak masak air? Jeng jeng jeng.. Ais daripada air yang tak dimasak ni ada banyak sangat bakteria yang akan mengakibatkan penyakit bahaya pada badan kita..

GANGGU METABOLISME

via GIPHY

Bila nak kurus mesti kena stop minum air sejuk kan? Sebenarnya kita kena kurangkan makan ais untuk mudahkan proses pembakaran lemak dalam badan.. Tapi kalau dah asyik gigit ais je, lemak dalam saluran darah akan jadi tepu!

PENING KEPALA

via GIPHY

Lepas habis jogging dapat pula minum air ais! OMG brain freeze lah pula sebab waktu tu otot dan badan korang tengah dalam keadaan tegang tau girls.. Dan korang mungkin akan alami kekejangan otot dan jantung sehingga mengganggu saluran darah yang akhirnya buat korang rasa sakit kepala yang teruk.. Hati-hati okay girls!

via GIPHY

Sometimes dapat gigit ais ni memang best sebab nikmat tu… Fuhhhhhhh! Lega je tekak ni! Tapi jangan jadikan habit tau.. Sebagai seorang students, sangat penting untuk kita jaga kesihatan diri! Nanti lebih senang nak belajar! Yay!

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Bila Kena Serang, Ini Korang Kena Buat! Haiyakk!

Game Online Barbie Korang Kena Try!