in ,

Amaran Apps Palsu Untuk Pengguna Android!

Sumber gambar: https://news4c.com/avast-detected-that-100-low-end-android-smartphones-come-out-with-pre-installed-cosiloon-adware/

Dalam phone pun boleh ada virus? Yaaa, of course la phone kita pun boleh kena virus juga sebab phone pun salah satu alat elektronik. Ada tak antara #Lunagirls phone pernah kena serangan virus?

Masalah paling utama bagi pengguna phone Android ialah virus yang mana ia akan membuatkan seluruh sistem phone problem dan akhirnya phone korang dah tak boleh digunakan lagi. Virus muncul bila kita install apps yang tak secure dan bahaya. Even Google sendiri tak boleh nak elakkan benda ni daripada terjadi.

Sumber gambar: http://www.psafe.com/en/blog/common-android-viruses/

Biasanya apps bahaya ni akan ‘menyamar’ seolah-olah apps sebenar, padahal hakikatnya ia ialah apps palsu yang akan scam data peribadi kita. Tapi depends juga pada penggunaan anti virus malware yang korang guna dekat phone tu. Power macam mana pun anti virus, tapi kalau kita dah accept semua notification yang masuk, kirim salam je la untuk phone tu bertahan.

Hasil kajian yang dibuat oleh pakar IT, dalam sejuta apps yang ada dekat Play Store, ada lebih kurang 50 ribu fake apps yang berjaya ‘masuk’. Tapi korang jangan risau pula ya sebab katanya dah lebih 35% apps palsu dah berjaya dihapuskan dekat Google Play Store, cuma tinggal lagi 65% je yang still dalam proses penghapusan.

Sumber gambar: https://steemit.com/steemit/@jvsmsjeevitesh/google-has-been-deleted-22apps-from-play-store-because-of-virus-attack-malicious-apps-r-u-using-those-apps-first-do-uninstall

After this, kalau korang nak install apa-apa, make sure periksa dulu sama ada apps tu betul atau fake ya. Jangan sampai phone korang rosak pula, mahal tau nak repair or beli baru. Simple tips daripada Ainaa, sebelum install, #Lunagirls baca dulu review yang ada dan tengok berapa star aplikasi tu dapat okay!

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Guna Yogurt Je As Makeup Remover..

‘Kepala’ Fake Boleh Buat Phone Meletup!