in ,

Tak Sihat Tapi Tak Nak Makan Ubat? Ini Tricks Dia!

Sumber gambar: unsplash.com

Alamak, rasa macam nak demam… Tapi ubat tak sedap! Macam mana ni…..

via GIPHY

Musim cuaca tak menentu memang senang ‘tangkap’ penyakit! Kalau dah sakit mestilah mak kita suruh makan ubat.. Dan tak semua orang suka makan ubat! Hehe! It’s okay #Lunagirls kalau #Lunagirls dalam kategori yang takut atau tak suka makan ubat.. Harini LUNARIA boleh tolong korang untuk kuatkan daya badan supaya tak perlu makan ubat! Wehoo..

REHAT

via GIPHY

First of all, #Lunagirls kena berehat sekejap sebelum buat aktiviti lain! Sometimes, bila antibody menurun, badan kita akan rasa lemah dan perlukan rehat yang secukupnya! Bila dah tidur, badan akan rasa lega sebab dah lalui proses pemulihan.. Rest well okay girls before sakit jadi lagi teruk! Jangan paksa diri tau..

MAKAN BUAH

via GIPHY

Badan kita perlukan vitamin extra untuk terus sihat! Salah satu cara tambah vitamin ialah dengan makan buah-buahan.. So once badan dah mula rasa tak sihat dan tekak rasa tak sedap, cepat-cepat cari buah-buahan sepertu buah oren, anggur, betik, strawberry, pisang atau apa-apa saja! Haa untuk #Lunagirls yang tak suka makan buah, korang try lah minum air jus buah okay? Sedap gila please!

MINUM AIR MASAK

via GIPHY

Bila badan dah rasa tak sedap, automatic kandungan air dalam badan akan menurun dan tekak korang akan rasa kering. Bila kita consume air masak yang mencukupi, badan akan rasa lega. So sangat penting badan kita kekal hidrasi! Untuk yang tak suka minum air masak tu, mungkin azam tahun ni korang boleh mula lebihkan minum air masak daripada air manis! Sebab kita kan dah cukup manis.. Hihi!

MAKAN

via GIPHY

Sometimes bila korang tak cukup makan, badan akan mudah rasa lemah and of course after that mudah jatuh sakit..  Before apa-apa jadi dekat korang, better consume apa-apa makanan yang berkhasiat supaya boleh tambah zat dalam badan! Kalau nak ‘diet’ sekali pun, pastikan pemakanan korang seimbang dan ikut masa okay?

Kalau dah mula tak sedap badan, #Lunagirls boleh cuba tips and tricks ni okay? Hehe! Tapi kalau sakit tu dah melarat, better makan ubat! Jangan bagi alasan tak suka makan ubat ya..

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Pakai Barang Pre-Loved? #MaluApaBossKu

Bra Cantik Tapi.. Sakitnya!