in ,

Bahaya Kalau Suka Selfie? Oh No!

Sumber gambar: economictimes.indiatimes.com

via GIPHY

Happy Afternoon girls! Korang kaki selfie? Pantang nampak tempat best je, mesti akan selfie banyak-banyak.. then pening tak tahu nak pilih yang mana satu? LUNARIA faham sangat! Haha! Tapi #Lunagirls tahu tak sebenarnya ada bahayanya kalau kita terlampau obses untuk selfie! Antaranya ialah…

MASALAH PERCAYA DIRI

via GIPHY

Sometimes ada orang yang suka selfie ni sebab dia nak perhatian orang lain.. atau boleh juga kata mereka mahukan pujian. Kalau keinginan ini berlarutan, mungkin orang tu akan alami masalah tak percaya pada diri dan ia sangat bahaya untuk mental tau girls! 

OBSES BERLEBIHAN

via GIPHY

Kalau post gambar di media sosial, mestilah nak tunjuk yang cantik-cantik je kan? That’s why sometimes seseorang tu akan jadi obses bila dia nak gambar yang perfect je ditunjukkan! Ia pun akan buat someone tu alami gangguan dysphoria.  Iaitu gangguan mental yang berkaitan dengan kesempurnaan penampilan.

LEBIH CEPAT TUA

via GIPHY

Bila selalu sangat selfie, muka kita akan lebih terdedah dengan radiation yang akan menyebabkan irritation pada kulit muka #Lunagirls! Cahaya dekat handphone akan keluarkan High-Energy Visible (HEV) di mana ia lebih bahaya daripada cahaya UV matahari!

DEPRESSION & STRESS

via GIPHY

Lepas post selfie dekat social media mesti nak ramai orang komen and like gambar tu kan? Tapi jika gambar tu tak dapat like and comment yang banyak, ia akan buatkan mereka rasa stress or lebih teruk depression!

Girls, mungkin ada yang beranggapan ini  perkara mudah.. But bear in mind yang perbuatan ni akan mengundang kesan negatif kepada korang jika terlalu obses dengan selfie! 

What do you think?

3 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

#LunaExplores: What?! Tee Cuba Makan Burger Under 1 Minute?!

Bercuti Di Malaysia Pun Kena Ada Apps Ni!