in ,

4 Sebab Bulu Mata Selalu Gugur!

Sumber gambar: belashed.org

Sumber gambar: kulawwakosmetik.blogspot.com

Alamak gatalnya mata! Ehh kenapa banyak pula bulu mata gugur?? Ada yang rindu ke?

via GIPHY

Haaaaa siapa selalu alami situasi seperti di atas? Baru gosok mata sikit tapi bukan main banyak pula bulu mata yang gugur… Lama-lama bulu mata pun jadi nipis dan lagi senang habuk masuk ke mata! Sudahlah bulu mata kita tak melentik dan pendek, bila asyik gugur makin sedih tengok mata sendiri.. Tapi jangan risau gais! LUNARIA sedia membantu. So jom tengok sikit apa sebenarnya penyebab bulu mata selalu gugur!

EYELASH CURLER

Sumber gambar: belashed.org

Korang makeup junkie? Kita genggg! Bila kita selalu makeup dan akan make sure makeup on point, kita mesti selalu pakai eyelash curler untuk dapatkan effect bulu mata lebih lebat betul tak? Actually eyelash curler boleh jadi salah satu sebab bulu mata selalu gugur tau! Bila bulu mata selalu kena sepit, ia akan jadi rapuh dan senang tertanggal. Kalau pakai eyelash curler, make sure pakai dengan berhati-hati dan jangan selalu ya girls..

KURANG VITAMIN E

via GIPHY

Bulu mata part of our body juga and that’s why Vitamin E sangat penting dan ia beri oksigen dalam badan untuk proses pertumbuhan rambut. Bukan bulu mata je boleh gugur kalau kurang vitamin E, rambut pun mudah gugur tau! Mudah je cara nak elakkan bulu mata dan rambut gugur, korang makan makanan yang kaya dengan vitamin E seperti sayuran hijau, kekacang dan banyak lagi.

SELALU GOSOK MATA

via GIPHY

Bila mata dah gatal mesti rasa nak gosok selalu betul tak? Tangan pun bila dah start gosok mata, susah pula nak stop. Be careful ya girls sebab kalau terlalu kasar, permukaan kulit di bahagian mata akan sakit. Bila jadi macam itu, bulu mata akan mudah gugur. Jangan gosok mata terlalu kuat ya girls.

MAKEUP

via GIPHY

Yass! Kerap pakai makeup pun boleh jadi penyebab bulu mata rapuh dan rosak! Sebab bahagian mata terlalu kerap terdedah dengan bahan-bahan yang ada dekat dalam mascara yang kita pakai.. Dan waktu nak bersihkan makeup pun jangan gosok terlampau kuat dekat bahagian mata okay.. Be careful supaya makeup remover yang korang pakai tak termasuk dalam mata! Ingat girls, mata kita sensitif ya!

via GIPHY

So girls, kalau korang ada masalah bulu mata selalu gugur, check balik penyebab yang kami dah senaraikan tadi.. ada yang korang selalu buat tak? Bulu mata ibarat aset di wajah gadis-gadis! Korang cuba dulu tips yang LUNARIA kongsikan ini okay.. Take care girls!

What do you think?

3 points
Upvote Downvote

Comments

Komen
  1. Ptutlah kalau pakai mascara kdng2 eyelashes i pndai gugur😭hmmm thnks lunaria for the info #LUNARIAGIRLS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Tips Atasi Masalah Kaki Berbau!

Ehh, Tak Boleh Minum Susu Lepas Makan Ubat?