in ,

4 Sebab Bulu Mata Selalu Gugur!

Sumber gambar: belashed.org

Alamak gatalnya mata! Ehh kenapa banyak pula bulu mata gugur ni??

via GIPHY

Haaaaa siapa selalu macam ni? Baru gosok mata sikit tapi bukan main banyak pula bulu mata yang gugur… Lama-lama bulu mata pun jadi nipis dan lagi senang habuk masuk ke mata!Β So jom tengok sikit apa sebenarnya penyebab bulu mata selalu gugur ni?

EYELASH CURLER

Sumber gambar: belashed.org

#Lunagirls mesti suka makeup kan? Hehe! So korang mesti selalu pakai eyelash curler untuk dapatkan effect bulu mata lebat.. Actually eyelash curler boleh jadi salah satu sebabΒ bulu mata selalu gugur tau! Bila selalu kena sepit, ia akan jadi rapuh danΒ senang tanggal.. Kalau pakai eyelash curler, make sure pakai dengan berhati-hati dan jangan selalu ya girls..

KURANG VITAMIN E

via GIPHY

Bulu mata ni kan part or our body juga and that’s why Vitamin E sangat penting dan ia beri oksigenΒ  dalam badan untuk proses pertumbuhan rambut. Bukan bulu mata je boleh gugur kalau kurang vitamin E, rambut pun mudah gugur tau! Mudah je cara nak elakkan, korangΒ makan makanan yang kaya dengan vitamin E macam sayuran hijau, kekacang dan banyak lagi.

SELALU GOSOK MATA

via GIPHY

Bila mata dah gatal mesti rasa nak gosok selalu kan?Β Be careful ya girls sebab kalau terlalu kasar, permukaan kulit di bahagian mata akan sakit. Bila jadi macam tu, bulu mata confirm akan gugur. Jangan gosok mata terlalu kuat ya girls.

MAKEUP

via GIPHY

Yass! Kerap pakaiΒ makeup pun boleh jadi penyebab bulu mata rapuh dan rosak! Sebab bahagian mata terlalu kerap terdedah dengan bahan-bahan yang ada dekat dalam mascara yang kita pakai.. Dan waktu nak bersihkan makeup pun jangan gosok terlampau kuat dekat bahagian mata okay..Β Be careful supaya makeup remover yang korang pakai tu tak termasuk dalam mata!

via GIPHY

So girls, kalau korang ada masalah bulu mata selalu gugur, check balik dekat atas ni tau… Bulu mata ibarat aset di wajah gadis-gadis! Korang cuba dulu tips yang LUNARIA kongsikan ini okay..Β Take care girls!

What do you think?

5 points
Upvote Downvote

Comments

Komen
  1. Ptutlah kalau pakai mascara kdng2 eyelashes i pndai gugur😭hmmm thnks lunaria for the info #LUNARIAGIRLS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Tips Atasi Masalah Kaki Berbau!

Ehh, Tak Boleh Minum Susu Lepas Makan Ubat?