in ,

3 Jenis Gangguan Pemakanan Korang Perlu Tahu!

Sumber gambar: twitter.com/starrettlehigh/status/774249757686566912

via GIPHY

Girls, did you know, seawal usia 13 tahun, badan kita akan alami peralihan dan perkembangan tubuh badan tau! Peralihan ini sangat normal tapi ia akan menyebabkan beberapa kesan negatif apabila tak mengamalkan permakanan tidak seimbangan! Oh no! Dan ia juga akan mengganggu kesihatan mental tau.. Jom tengok 3 jenis gangguan pemakanan yang LUNARIA maksudkan!

BINGE EATING

via GIPHY

Binge eating membawa maksud makan atau minum mengikut nafsu! ‘Gangguan’ ni akan buat #Lunagirls makan dalam portion yang banyak tanpa kawalan sehingga menyebabkan berat badan boleh berubah secara mengejut! Dan walaupun dah kenyang, mereka yang menghadapi gangguan ini still akan terus makan sebab ia membuatkan mereka rasa tenang!

ANOREKSIA

via GIPHY

Anoreksia ni memang sinonim sangat dengan girls yang ‘gilakan’ badan slim sampai rasa takut nak makan! Biasanya girls yang menghadapi gangguan pemakanan ini amalkan diet dengan cara tak makan langsung untuk dapatkan their body goals. Penghidap gangguan ini akan mudah rasa nervous dan lemah bila cuaca sejuk!

BULIMIA

via GIPHY

Kalau mereka yang alami Anoreksia kurang makan, gangguan pemakanan jenis Bulimia pula akan makan dalam portion yang banyak sebab tak boleh tahan nafsu makan tapi masih rasa takut kalau gemuk! Yang tak best nya, mereka akan keluarkan semula makanan yang dah dihadam dengan secara paksaan atau lakukan over exercises! 

via GIPHY

Kalau ada salah seorang #Lunagirls yang mengalami salah satu gangguan pemakanan yang tersenarai tadi, cepat dapatkan bantuan daripada doktor pakar okay? LUNARIA hanya nak pesan jangan terlalu pentingkan kesempurnaan sehingga membawa padah pada diri okay? Take care always ya girls!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Kalau BFF Lelaki Okay Tak?

Tidur Lebih Lena Apabila Dengar Lagu!